Wat is gebarentaal?

Gebarentaal is een vrij complexe taal, het verschilt op allerlei fronten zoveel van gesproken talen. Bij gesproken talen wordt informatie een voor een verstuurd/ontvangen, terwijl dat bij gebarentaal simultaan gebeurt. Want er wordt tegelijkertijd mimiek, gebaren, orale component, lichaamsbeweging en hoofdbeweging overgebracht. Binnenkort publiceren we hier infographic over gebarentaal!

Gebarencursus

Gebarencursus volgen kan een lastige bezigheid zijn, voordat je denkt aan te gaan melden voor een gebarencursus kan het handig zijn om even rond te kijken naar mogelijkheden. Elke gebarencursus heeft zijn eigen lesmateriaal. Op onze website kan je het beste eerst oefenen met Gebarentaal Academie voordat je besluit een gebarencursus te gaan volgen.

Voordelen

Het grootste voordeel in vergelijking met een gebarencursus in het gebruik van Lerengebaren.nl website is dat je gratis gebarentaal kan leren. Ook kun je je eigen tempo bepalen en is het materiaal ontwikkeld. Door een professionele NGT docent, wie ervaring heeft in gebarencursus en is daarom betrouwbaar.

Nadelen

Toch zijn er ook in vergelijking met een gebarencursus nadelen: Oefening met deze website gebeurt in 1 richting en is dus beperkt, om gebarentaal goed te oefenen is er contact met gebarentaalvaardige doven nodig. Dat kan je doen door Gebarencafe's te bezoeken of naar feestjes voor doven te gaan. Ook loont het om een gebarencursus te volgen.



Gebarentaal gratis leren

Via deze website kan je gebarentaal gratis leren in tegenstelling tot gebarencursus, zoveel en zo vaak je wil. Je kan het op drie verschillende manieren doen: Gebarentaal Academie, Gebaren oefenen met open vragen of met gesloten vragen.

Veel oefenmogelijkheden

Lerengebaren.nl biedt veel oefenmogelijkheden, zo kan je oefenen met open/gesloten vragen maar ook met Gebarentaal Academie die speciaal voor beginners is ontwikkeld.



Doventaal, Doofstom en Doventolk

Doventaal is net als Doofstom en Doventolk niet de meest gewillende termen binnen de Dovencultuur. Sterker nog, Doofstom wordt als behoorlijk ongewenst gezien. Het is te vergelijken als "krankzinnig" of "mongool". We worden daarom liever Doof of doof genoemd.
Doventaal is eigenlijk een synoniem van Gebarentaal, toch klopt dat term niet omdat het taal zowel door doven als niet-doven wordt gebruikt. Denk aan kinderen met goed gehoor die dove ouders hebben.
Doventolk is in vergelijking met Gebarentolk een veelgebruikte term, het is zelfs in de wet vastgelegd. Tegenwoordig lijkt de term Gebarentolk opmars te maken.

NmG, NGT en Babygebaren

Naast NGT (Nederlands GebarenTaal) zijn er ook twee varianten: NmG (Nederlands met Gebaren en Babygebaren.
Taalkundig beschouwd is NmG geen taal, al wordt het door een groep doven als een taal gezien. NmG is een mengelmoes van Nederlandse Grammatica met Nederlandse Gebaren. Uitgesproken woorden worden dus met gebaren ondersteund.
Babygebaren is onder vele moeders een populaire communicatiemiddel met baby's geworden. Omdat baby's tijdens brabbelfase de woorden nog niet kunnen uitspreken, is babygebaren de veelbelovende communicatiemiddel. Echter mogen dove baby's met CI vaak van ouders niet gebaren, zodat hun spraakvermogen beter ontwikkeld kan worden.



Inhoud van Lerengebaren.nl

Hoewel we veel tijd in onze werk steken delen we onze werk onder Creative Commons licentie. Dat betekent dat de inhoud van onze website vrij te gebruiken is voor je eigen werk, je mag het dus verder verspreiden, aan veranderen, herbruiken in je werk voor commerciele activiteiten. Wel moet er bronvermelding toevoegd worden aan de video's.
De inhoud is gelicenseerd onder: Creative Commons License

De Gebaren

De gebaren op Lerengebaren.nl zijn op basis van algemene gebruik in het gebarentaal door NGT docenten en tolken geselecteerd. Omdat de gebaren door niet-native signers worden opgenomen neemt "Het Nederlands Gebarencentrum" hier afstand van. Voor gebaren die door native signers worden geproduceerd, kan je de website van Het Nederlands Gebarencentrum bezoeken.



Over Lerengebaren.nl

Lerengebaren.nl is een vrijwillig initiatief en ondersteund door Stichting Gebarencafe XL, bedacht door Gomer Otterspeer. De website is met inhoud en al zorgvuldig opgezet en heeft een doel: het zoveel mogelijk verspreiden van Nederlandse Gebarentaal, zo laagdrempelig mogelijk en zonder kosten. De filmpjes zijn mede door studenten van HU IGT&D opgenomen en in de filmpjes komen gestandaardiseerde gebaren voor. De website bevat circa. 3000 gebaren en wordt regelmatig bijgewerkt.

Contact

Mocht je meer over Lerengebaren.nl willen weten, dan kan je contact opnemen door te mailen naar gotterspeer@gmail.com. Als je feedback en/of een opmerking over website en diens inhoud hebt, dan mag je dat altijd naar mij mailen! Gebaar niet gevonden? Ook dan mag je mij mailen!